27. 05. Přírodní sladidla - oslaďte si zdravě!

přírodních sladidlech se poslední dobou hovoří čím dál častěji zejména v souvislosti s hubnutím a zdravým životním stylem. O tom, že nadměrná konzumace cukru našemu tělu ani postavě neprospívá, jistě není třeba pochybovat. Jaké však máme možnosti, když se rozhodneme klasický bílý cukr z našeho jídelníčku zcela vyřadit? 

Med

Asi první přírodní varianta, která vás jistě napadne, je med. Krom toho, že představuje výbornou alternativu k cukru, přisuzuje se mu také řada léčivých účinků. Zvyšuje výkonnost svalů a srdce a pro svoji schopnost ničit bakterie je také považován za jedno z nejsilnějších přírodních antibiotik. Má i detoxikační účinky, upravuje vysoký krevní tlak a regeneruje játra. Med je zkrátka všelék s všestranným použitím!

Tip Zlatých Slev: Že se vám mlsat nechce? Můžete vyzkoušet alespoň medovou masáž – po té určitě nepřiberete :-)! http://bit­.ly/slevy_medo­va_masaz

Stevia

Ještě donedávna ne příliš známá bylinka, jejíž listy používali zejména američtí indiáni ke slazení nápojů a pokrmů, je až 300× sladší než sacharóza! Díky své nízkokaloričnosti je hojně vyhledávaná při dietách a hodí se i pro diabetiky. Pozitivně působí také na trávení a reguluje bakterie v ústní dutině. V kuchyni pro ni najdete široké využití – stévií můžete sladit nejen čaj a další nápoje, ale můžete ji použít i při vaření a pečení sladkých jídel.

Tip Zlatých Slev: Vyzkoušejte stevii se slevou 54%! http://b­it.ly/sleva_ste­vie

Javorový sirup

Jedná se o jeden z tradičních severoamerických výrobků. Místní indiánské kmeny zpracovávaly mízu javorů už dlouhá léta před objevením Ameriky. Toto přírodní sladidlo se získává z javorové mízy a postupně se zahušťuje. Javorový sirup obsahuje velké množství kalorií, zároveň je však také výborným zdrojem manganu a zinku. V kuchyni uplatníte javorový sirup třeba jako náplň koblih, ale výborně chutná i s palačinkami, vaflemi, francouzskými toasty či se zmrzlinou.

Sirup z agáve

Toto exoticky vyhlížející sladidlo se vyrábí zahuštěním přírodních šťáv z divokých rostlin kaktusů, které rostou ve středním Mexiku. Pro svůj velmi nízký glykemický index je vhodné i pro diabetiky. V obchodech můžete nalézt dva základní typy agave: světlý a tmavý. Světlejší sirup je zpracováván při nižší teplotě a prochází jemnější filtrací, takže má neutrálnější chuť vhodnou pro mnoho kuchyňských úprav. Tmavší sirupy jsou méně filtrované a pevné částečky zachované v sirupu mu propůjčují lahodnou příchuť někdy přirovnávanou k sirupu javorovému. 

Dáváte přednost přírodním sladidlům nebo nedáte dopustit na klasický cukr? Dejte nám vědět třeba na našem Facebooku: https://­www.facebook.com/Zla­teSlevyCZ